I DESPRÈS DEL 9N, QUÈ?

sin-titulo-293

Ara ja, molta gent, cada vegada més, es pregunta amb una certa angúnia, i després del 9N què? Doncs, en realitat és quan comença tot. Esperem, bé, jo n’estic convençut que votarem i guanyarem. Ara hi poso tots els matisos, estic segur que votarem quelcom, una consulta, unes eleccions plebiscitàries… I tant si és una cosa com l’altre, guanyarem i no pas de forma migrada, sinó de manera àmplia i convincent.

Bé tornem al principi, si al final aconseguim fer la consulta, hi ha la possibilitat de que s’enceti una negociació amb l’Estat Espanyol, si no la podem fer de cap de les maneres, doncs difícilment hi hagi negociació, aleshores, segurament no quedarà més remei, que una declaració unilateral d’independència. Però sigui d’una forma o d’una altra, el que hi haurà és una transició, per passar d’un estatus a l’altre. El que és segur, és que no serà un salt al buit, moltes coses estaran a punt, d’altres encara seran a mig fer, però les bases, els fonaments, aquests si que els tindrem a punt.

La independència soluciona de facto tots els nostres problemes? Per se, és evident que no, però ens dona totes les eines, per fer-ho infinitament millor, però a curt termini, no serà tot un desastre? Home, si no fem res, si ens quedem com estem, ja ho és un desastre i dels grossos i si fem el pas, tot i les incògnites que hi puguin haver i que hi hauran, només podem anar a millor, serà un gran pas? Probablement serà una petita passa endavant, però segura i progressiva.

No, no penso començar a donar dades econòmiques, que d’això ja n’hi que se’n ocupen i ho fan molt bé. El que si que m’agradaria deixar molt clar, és que pensem fer un país per a tots, per a tothom que hi vulgui viure i treballar. Que què vull dir amb això, doncs que dins aquesta futura república, no s’hi exigiran ideologies nacionalistes de cap mena, com a qualsevol país normal i m’explico, tots aquells que es senten catalans i espanyols, hi tenen lloc, son del nostres? És evident que si, i tots aquells que només es senten espanyols i només volen ser espanyols? I tant que si, només faltaria i de tots aquells que es senten d’una altra nacionalitat. Com he manifestat més amunt, aquí no es faran classes de catalanitat, sinó classes de català i permeteu-me aquesta ironia adreçada als més grans, podeu estar segurs, que no farem classes de FEN, pels que no sàpiguen de que va, els hi tradueixo: “formación del espíritu nacional”, doncs no volem fer, allò que ens han fet a molts de nosaltres.

 

Manel Mayor                                                           11 de Juliol de 2014