MALEÏT FOC !!

 

Ja hi som un altre cop, com sempre que hi ha manca de pluges, foc al canto!! I no n’hi ha prou que tot sigui tant i tant sec, sinó que a sobre ha de ser quan bufa la tramuntana ben fort, perquè es faci més difícil i complicat d’aturar.

No sé si és que soc molt i molt mal pensat, però em costa de creure que tots aquests focs de cada any, siguin casuals, que sempre hagin estat fruit del descuit d’un pobre pagès. Els pagesos de l’Empordà coneixen molt bé la tramuntana, i saben prou bé com les gasta el foc. En aquest cas concret, fa moltes hores que bufa el vent i bufa de valent, per tant em costa molt i molt de creure, que es pugui atribuir al descuit d’algú que es guanya la vida en l’explotació agrícola d’aquestes terres.

Quan bufa el vent amb aquesta fúria, és molt fàcil calar-hi foc i que aquest es propagui amb molta rapidesa; només cal recordar l’any passat a l’estiu, el mes de Juliol per ser més exactes, que va abastar Cantallops, La Jonquera, Agullana entre d’altres i per acabar-ho d’adobar, el de Portbou. Tot i que repeteixo que soc mal pensat de mena, això em put a fum, i mai més ben dit.

Encara que tenir el sotabosc ben brut, també ajuda i molt. I ningú no pensa que tot aquest desastre, l’hauran de mirar d’arreglar els bombers, que com sempre s’hi hauran de jugar la vida, perquè es clar, a ningú se l’hi acut que el bosc ha de ser net i que si no ho és, es deixa amb mamella de monja, que qualsevol mal nascut amb prou mala baba hi pugui calar foc, o si més no, que algun beneït curt de gambals, tingui un descuit de nefastes conseqüències.

 

Manel Mayor                                                                   12 de Novembre de 2013