SENY I RAUXA

que-del-Manos-Limpias-Bernad_ARAIMA20140809_0046_5

Tot i que temps enrere ja en vaig parlar, pel que veig i llegeixo, sembla que n’hi ha que no ho entenen o s’entesten a tergiversar, el significat d’aquest mot tant nostrat, si, em refereixo al seny. Els catalans som titllats sovint, de poc donats a les lluites i a les confrontacions, que les defugim, vaja i llavors surt a col·lació el seny, definit com a sinònim de covardia.

Bé anem a pams, d’entrada el seny, defineix una actitud d’intel·ligència, que indica que s’ha de lluitar amb les armes que ens son més propícies i en el moment o moments més adients, res a veure amb la covardia. En quan a aquesta suposada covardia innata dels catalans, només unes mostres de coherència, si el Poble català hagués estat un poble covard, faria anys i panys que hauríem desaparegut i amb nosaltres la nostra cultura, la nostra història i la nostra llengua, perquè la nostra por, ens hauria fet aplegar als desitjos, que de sempre ha tingut Castella per fer-nos desaparèixer, però als fets em remeto i res més lluny de la realitat.

Per acabar de fer-nos equilibrats, al tantes vegades anomenat seny i afegim la rauxa, si, aquella que tant han temut els castellans i per acabar-ho d’adobar, som molt tossuts, col·lectivament vull dir, tot i que individualment n’hi ha que també ho som i molt.

Fa tres-cents anys, amb la derrota militar que varem patir i la subsegüent i criminal repressió que va patir la nostra terra i el no menys cruel Decret de Nova Planta, pensaven que era qüestió de temps fer-nos desaparèixer, que amb la duresa i la cruesa que érem tractats, no ens quedaria cap més remei que acotar el cap. Bé, a la vista està que no ha estat pas així.

Durant aquests tres-cents anys, no hem deixat de lluitar, i quan ens hem rebel·lat, hem triat la lluita equivocada i sense exèrcit, el seu sempre ens ha acabat derrotant, els temps però, han canviat i n’hem après i molt, ara continuarem lluitant sense treva i fent servir les armes que millor ens van, les de la democràcia i de la raó, aquelles de les que els nostres contrincants n’estan tant mancats, ara fem servir el seny per triar les armes i el moment i la rauxa per liderar el poble cap a la llibertat.

 

Manel Mayor                                                                     09 d’Agost de 2014