PENSEM-HI

12006547_10207314454198020_2644499255926306641_oComenço a escriure quan encara som dilluns, però com que ja estem a les acaballes, de ben segur que l’acabaré dimarts. Avui dilluns he escrit una frase al meu mur de facebook, no perquè fos bonica o ocurrent, sinó perquè retrata amb força fidelitat la reacció a uns fets que em preocupen i que he estat tot el dia pensant-hi, no es tracta de fets aïllats, bé, tampoc és que passin molt sovint, però sí amb molta més freqüència de la desitjada, no volia pas dir això exactament, perquè la desitjada evidentment seria zero, sinó que ja comptem que ens ho etzibin des de l’extrema dreta, però malauradament arriba ja a gent que en un principi podríem considerar normals.

La frase en qüestió és la següent: generalitzar, posar tothom al mateix sac, és una arma llancívola certament perillosa, pensem-hi. Generalment, com molt bé diu una persona que estimo molt, posem-nos-hi tots i que s’escapoleixi qui pugui, quan ho fem és de bona fe, sense adonant-se del mal que podem provocar.

Com es produeixen aquestes situacions? De manera molt simple, comença quan de manera totalment indecent, alguns insulten unes persones, pel simple fet de pertànyer a un grup organitzat que té idees diferents de les seves, comportament que jo gosaria qualificar de feixista, aleshores apareix l’arma llancívola, com que sabem d’on provenen, a quins grups pertanyen, generalitzem i atenció, estem a una passa de caure en el mateix comportament i estigmatitzem a persones completament alienes als comportaments denunciats, per això mateix acabava la frase amb la paraula pensem-hi.

Tot aquest escrit, l’han generat uns fets molt desagradables ocorreguts aquest diumenge al matí a la meva ciutat i que a més a més afectaven entre d’altres, a una persona a la qual li tinc molta estima. Uns energúmens, s’han dedicat a insultar i menysprear, a les persones que estaven a la paradeta que il·lustra la fotografia.

Voldria deixar molt clar, que el que no té justificació possible, és el detonant o sigui la desqualificació i els insults, la generalització, normalment és una reacció defensiva vers aquests comportaments indignes, però no estarà de més que hi pensem.

 

Manel Mayor                                                   15 de setembre de 2015